Op 28 Mei 2020 schreven de Nederlandse planbureau’s Centraal Planbureau (CPB), Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), Planbureau voor de leefomgeving (PBL) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een ‘briefadvies’ aan het kabinet. In het briefadvies schrijven ze over de aandachtspunten voor een herstelbeleid. Het briefadvies is op dit moment niet actueel want hij is al bijna drie kwart jaar oud, maar de brief geeft inzicht in de totstandkoming van het beleid in de beginfase van de COVID-19 crisis.
Een paar punten uit het briefadvies zijn behoorlijk opvallend:
- Verbind kortetermijnkwesties aan langetermijnveranderingen
Het zal u misschien verbazen maar dit punt uit het briefadvies gaat over klimaat en milieu. Ik citeer: “Wij adviseren bij praktische vraagstukken van de korte termijn rekening te houden met het al voorgenomen en in gang gezette beleid, zoals op het vlak van de leefomgeving (klimaatbeleid, natuurbeleid, wonen en mobiliteit).”
- Benut kansen om reeds voorgenomen langetermijndoelen sneller te realiseren
In het briefadvies staat letterlijk achter dit punt: “Ga na waar synergiekansen benut kunnen worden” en “Voorbeelden van dergelijke synergiekansen zijn onder meer te vinden in het voorgenomen klimaatbeleid en de bijbehorende inzet op verduurzaming van de industrie, de energievoorziening, de mobiliteit, de gebouwde omgeving en het grondstoffengebruik. Ook synergie met EU-beleid is te benutten voor versnelling van opstart en herstel in ons land.”
- Zet je niet vast in finale perspectieven zoals ‘de anderhalvemetersamenleving’ of ‘het nieuwe normaal’
In het briefadvies staat letterlijk onder dit punt: “Het doel van het herstelbeleid kan niet een samenleving zijn waarin mensen altijd en overal anderhalve meter afstand tot elkaar moeten blijven houden. Dat is niet wat mensen willen en ze zien het zeker niet als een `nieuw normaal’. Dergelijke terminologie suggereert dat een tijdelijke maatregel een permanent karakter krijgt.”
- Het RIVM levert tweewekelijkse rapportages aan het kabinet en VWS met betrekking tot de resultaten van het gedragsexpertiseteam van de Corona Gedragsunit.