Onlangs kwam Arno Wellens met een korte, maar krachtige reminder; de AOW-regeling gaat afgeschaft worden. Deze Algemene Ouderdomswet uit 1956 berust op een omslagstelsel, waarbij de werkende bevolking premie betaalt, welke uitgekeerd wordt aan de ouderen.
In een vergrijzend land als Nederland zal een dergelijk omslagstelsel onhoudbaar zijn. De premiebetalende werkende bevolking neemt af, terwijl er meer AOW moet worden uitgekeerd. Al sinds 2001 is te zien dat het uitgekeerde AOW-pensioen niet meer volledig aangevuld kan worden met de betaalde premie. Er zullen dus veel Nederlanders zijn, die jarenlang AOW-premie betaald hebben en deze niet gaan ontvangen volgens de regeling waarmee ze betaald hebben. “Ze betalen premie voor een product dat er straks niet meer is”, zo stelt Arno. Ook ergert hij zich aan de houding van de politiek omtrent dit onderwerp, omdat het probleem niet aangepakt wordt. In plaats daarvan zou men actief bezig zijn de discussie te vermijden.
In 2017 bedroeg het uitgekeerde AOW-pensioen al 13,5 miljard euro meer dan de betaalde premie. Of de toenemende tekorten aan premie in de toekomst opgelost worden door minder/geen geld uit te keren, of door het geld bij de bevolking weg te halen middels belasting of staatslening, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er een hoop werkende mensen de klos zijn, als dit probleem niet wordt aangepakt, omdat zij dan één keer te veel betaald hebben.