De Buiten Parlementaire Onderzoekscommissie 2020 (BPOC 2020) is een initiatief vanuit burgers en doet door middel van het horen van getuigen-deskundigen onderzoek naar de maatregelen in het kader van COVID-19. Begin januari 2021 verschenen er op nooit.nl al artikelen over de verhoren van een huisarts en een neuroloog die hun visie op de huidige situatie gaven.
Met het horen van deskundigen, het openbaar maken en verslaglegging van verhoren en het opstellen van een onderzoeksrapport wil de commissie voor de Nederlandse burger inzichtelijk maken in hoeverre de genomen maatregelen daadwerkelijk worden getroffen in verband met het virus en in hoeverre de maatregelen proportioneel zijn.
In de afgelopen vijf maanden zijn vele deskundigen zoals artsen, juristen, wetenschappers en hoogleraren gehoord over hun verhaal en hun zorgen. Enkele ondernemers hebben inmiddels ook een verklaring gegeven. Recente verhoren richten zich wat meer op de gevolgen van maatregelen op school voor leerlingen, onderwijzers en schooldirecteuren.
Verder is er een meldpunt voor journalisten, politieagenten en zorgpersoneel als ook andere beroepsgroepen die vanwege hun functie het liefst anoniem willen verklaren. Het gaat dan om het laten horen van tegengeluid, dilemma’s op het werk en andere problemen. Voor degenen die niet willen getuigen, is het ook mogelijk om alleen een melding te doen.
In het kader van de transparantie worden niet-anonieme verklaringen ongemonteerd op Facebook en op de eigen website gestreamd. Van de verhoren wordt een schriftelijk verslag gemaakt. De commissie wenst dat iedere verklaring ondersteund is door wetenschappelijke bronnen. Die bronnen zijn op aanvraag bij de commissie te verkrijgen.
Op de website is een overzicht gegeven van politici en OMT-leden die uitgenodigd zijn maar geen verklaring wilden geven. Deze reacties zijn openbaar gemaakt. Voor andere personen die een uitnodiging geweigerd hebben worden de namen NIET vermeld!
Voor een eerste inzicht van de inhoud van verklaringen is een eerste tussenrapportage in boekvorm binnenkort verkrijgbaar (zie hier voor details). Als ultiem einddoel zal een eindrapport met bevindingen en conclusies worden aangeboden aan de Tweede Kamer en meerdere relevante maatschappelijke instanties zoals Jeugdzorg, vakbonden en de Nationale Ombudsman.