De arrestatie van René Pluijm in IJmuiden op zondag 18 april zal de meeste mensen niet zijn ontgaan, het ging als een lopend vuurtje door Nederland en was zowel op de oude als de nieuwe media terug te vinden.
René Pluijm is naast horecaondernemer en bekend tv-kok een groot fan van streekproducten. Met zijn ‘koken met passie’ heeft hij inmiddels al veel mensen besmet, die zich daardoor ook meer bewust worden van de grote waarde van streekproducten. Streekproducten zijn vers en van goede kwaliteit en bovendien steun je de lokale ondernemers, die deze steun nu hard nodig hebben.
Voor René Pluijm zijn de kwaliteit en de smaak van het voedsel belangrijk, maar hij laat echter ook zien dat voeding meer is dan alleen dat. Dat je goede energie en plezier kunt halen uit koken is juist zo belangrijk in deze tijd waar de vrijheid en mogelijkheden aanzienlijk ingeperkt zijn, wat flinke gevolgen heeft voor het gemoed. Wat je met passie doet, komt zowel de spijsvertering als het brein ten goede. De hersenen zijn immers onlosmakelijk verbonden met de darmen (ook wel onze tweede hersenen genoemd), wat betekent dat de darmen dan ook weer een positieve invloed kunnen hebben op onze hersenen.
Het gevolg van de arrestatie van René Pluijm is dat zijn populariteit als sympathieke tv-kok en social media bekendheid alleen maar is toegenomen, evenals het besef dat de coronamaatregelen voor de horeca, het MKB en nog een aantal branches disproportioneel zijn.
Zie hier het gesprek met Pieter Kuit van BPOC2020 waar René Pluijm zijn verhaal vertelt rond zijn arrestatie en waarom zijn passie voor koken en de horeca meer is dan een beroep.