Op 24 januari 2021 werd in de Express (Britse krant) de onthulling gedaan wat de grootste angst van Xi Jinping, de leider van China, is. Hij vreest namelijk een steeds groter wordende groep Christenen in China.
Christenen moeten hun geloof in stilte en veelal in een ondergrondse setting belijden. Dit is helaas noodzakelijk omdat het CCP regime (Chinees Communistische Partij) geen ruimte voor religie laat. Volgens schattingen van Strategic Research at Christian charity, Open Doors, is de groep inmiddels 97 miljoen groot en is in 2020 rap gegroeid. De schatting voor 2030 is dat de aantallen Christenen in China zullen zijn opgelopen naar 300 miljoen. Deze groep kan op den duur een probleem gaan vormen voor de overheid van Xi en de CCP.
De CCP probeert de kerk in China klein te krijgen en probeert de groei van de ondergrondse kerk tegen te werken. Dit doet de CCP al langer met andere minderheden in China, de Oeigoeren, Tibetanen en Lao Baixing. Cardinaal Zen (89) van Hong Kong waarschuwt al lang voor de vervolgingen van Christenen en andere gelovigen.
De Britse minister voor Buitenlandse zaken Dominic Raab heeft zijn zorgen geuit over de nieuwe Hong Kong veiligheidswet. Hij zei tegen de Express: “The mass arrest of politicians and activists in Hong Kong is a grievous attack on Hong Kong’s rights and freedoms as protected under the joint declaration.”
In september 2020 was de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo in gesprek met het Vaticaan over het loslaten van de banden met de CCP en China. Hij verzocht paus Franciscus om dezelfde koers te varen als paus John Paul II, die opstond tegen het communisme. Helaas veegde het Vaticaan het verzoek van Pompeo van tafel.
Cardinaal Zen van Hong Kong heeft in oktober 2020 nog geprobeerd om paus Franciscus te overtuigen om een nieuwe deal te sluiten voor de ondergrondse kerk in China. Wederom gaf paus Francis geen gehoor aan de noodroep om de vervolgingen van gelovigen door de CCP.