Alarmerende berichten over India als we de oude media moeten geloven. De NOS: “In het land is een nieuwe coronavariant opgedoken. In India stijgt het aantal besmettingen de laatste tijd sterk. De Jonge heeft het RIVM gevraagd of meer maatregelen nodig waren, maar dat hoefde toen niet.”
De toonzetting van het bericht doet vermoeden dat India snel richting een catastrofe gaat. Dat minister De Jonge ‘on the ball’ is en de zaak scherp in de gaten houdt. Wat de oude media vooral doen is verhalen maar voor de helft vertellen. Zo wordt nu toch echt wel duidelijk dat de nieuwe varianten weliswaar besmettelijker zijn maar minder dodelijk. Een fenomeen dat bekend staat als ‘genetische entropie‘. We halen de Engelse variant in de herinnering, ook hier ging de oude media vol op het angstorgel.
Ook doen grote landen het goed in het verspreiden van ‘absolute’ angst. Zo wordt in de oude media Brazilië vaak gebruikt als voorbeeld van een land waar het volkomen uit de hand loopt. Dat de dodencijfers enorm zijn. Wat men niet doet is de cijfers in perspectief bekijken, bijvoorbeeld door de bevolkingsaantallen ook mee te nemen. Dan doet een ‘onderontwikkeld’ land als Brazilië het uiteindelijk beter in vergelijking met bijvoorbeeld België.
En hoe staat het met India? Dat is tenslotte ook een enorm groot land. In totaal zijn er zo’n 16 miljoen ‘besmettingen’ geconstateerd, naar Nederlandse begrippen onvoorstelbaar groot. Het aantal positieve testen neemt inderdaad toe, maar voordat we in paniek raken is het belangrijk om te zien hoeveel doden er nu relatief zijn gevallen in India in verhouding tot andere landen. Dan blijkt dat India, ook een ontwikkelingsland, op de 120e plaats staat (hoger is beter). In India vallen 134 doden per miljoen inwoners te betreuren. Nederland heeft grofweg 17 miljoen inwoners. Dus als Nederland het net zo ‘slecht’ zou doen als India dan zouden wij 17×134=2.278 doden te betreuren hebben in plaats van de ‘officiële’ 17.002 doden. En zonder de totale sterftecijfers te kennen en de trend in verhouding tot voorgaande jaren zou het best zo kunnen zijn dat er niets zorgwekkend aan de hand is in India. België liet bijvoorbeeld ook geen oversterfte zien. Hetzelfde geldt ook voor de Verenigde Staten, ook iets waar de oude media geen aandacht aan willen besteden.
Fear sells, ofwel angst is goed voor de verkoopaantallen. Iets dat een topman van CNN, de oude media in de Verenigde Staten, inmiddels ook heeft toegegeven.