Het is weer eens raak: een door burgers verloren rechtszaak tegen een multinational of de overheid. Zelfs als je zeker weet en uit de feiten blijkt dat je in je recht staat, is de kans groot dat je de zaak verliest door de overweldigende macht aan advocaten van de tegenpartij. Aangetoonde waarheid tegenover geld en macht.
Deze keer betreft het de volledige vrijspraak van DuPont, een chemiebedrijf. Zij hebben, in het volle bewustzijn van de gevaren, hun werknemers jarenlang blootgesteld aan giftige stoffen. Ondanks het overweldigende bewijs in het voordeel van tenminste 44 vrouwelijke werknemers van de inmiddels gesloten lycrafabriek, die allen te maken hebben gehad met miskramen, doodgeboren kinderen, baarmoederhalskanker en andere vruchtbaarheidsproblemen, acht de rechter het toch niet bewezen dat Dupont hier verantwoordelijk voor is. Ongeacht dat de kans op een succesvolle geboorte vanaf 8 weken 98% is, hebben toch een gedeelte van deze vrouwen volgens de rechter de pech gehad exact hetzelfde mee te maken. Op videoband is vastgelegd dat zij allen in de jaren ’80 werkten met de stof DMAc (dimethylaceetamide), dat sinds 2016 bevestigd is schadelijk te zijn.
Een oud-manager van de multinational, destijds verantwoordelijk voor de veiligheid, heeft in EenVandaag bekend dat ze volledig op de hoogte waren van de embryotoxische eigenschappen van DMAc. Vreemd genoeg hebben ze ook veel van de medische dossiers van hun werknemers bewaard, behalve de urinetesten van de 44 aanklagers.
Andere schandalen, rechtszaken en onderzoeken
Bekijk hier een “kort overzicht” van het bloedspoor van Chemie Bedrijf DuPont/Chemours, want naast deze rechtszaak hebben zij genoeg andere ellende aangericht. Vooral voor de mensen die in de omliggende omgeving van de fabrieken wonen en nu de dupe blijken van de illegale uitstoot van het giftige C8 (of Perfluoroctaanzuur: PFOA) en GenX, waarvan zij beweren dat het veiliger is. Maar ook daarover is genoeg discussie, aangezien het ook 2 fluorhoudende stoffen (FRD-902 en FRD-903) bevat. Door lozingen waar geen vergunningen voor waren, heeft dit in meerdere Nederlandse plaatsen geleid tot gif in het drinkwater. ‘Gelukkig’ is het allemaal goed onderzocht door het RIVM, alleen de Rijksoverheid website die het rapport over fluor bevat is niet meer beschikbaar. Pim de Voogt, hoogleraar milieuchemie van de UvA, noemt de huidige C8-norm voor ons drinkwater die het RIVM aanhoudt, alleen “vijftig tot honderd keer te hoog”. Ook in Amerika beweren ruim 3.500 inwoners van het stadje Parkersburg gezondheidsklachten over te hebben gehouden aan C8, door de daar gelegen fabriek van DuPont. De perikelen rondom dit schandaal zijn zelfs in de film “Dark Waters” uit 2019 te zien, een film waar de Nederlandse slachtoffers zich goed in kunnen herkennen.
Netto-omzet
“De netto-omzet over heel 2019 bedroeg in totaal $21,5 miljard” en maar liefst 5 procent meer in 2018, volgens Duponts eigen website. Je zou zeggen dat ze genoeg inkomsten binnen krijgen om al die mensen een aanzienlijke schadevergoeding te betalen. Maar dat geld geven ze liever uit aan een leger advocaten, want anders zou je nog indirect schuld bekennen.