Deze week haalde Sky News Australia presentator Alan Jones, Joe Biden’s klimaat aanpak aan. De president zou streven naar netto 0% koolstofdioxide uitstoot in 2050. Voorgesteld is om meer dan 500 miljard dollar per jaar, ofwel 1500 dollar per Amerikaan uit te geven in het gevecht tegen klimaatverandering. Echter volgens Jones zit de liberale partij in een ´climate change hole.´
Te gast was Bjorn Lomborg om te praten over deze klimaataanpak. Lomborg schreef het boek ´False Alarm: How climate change panic costs us trillions, hurts the poor and fails to fix the planet.´ Beleid zoals dat van Parijs, zou weinig teweeg brengen maar wel voor hoge kosten zorgen. Hoewel hij erg sceptisch is over het beleid, wil Lomborg niet ontkennen dat klimaatopwarming tot problemen kan leiden. ´De VN vertellen ons dat in 2070 de kosten van klimaatopwarming ergens tussen de 0,2% en 2,0% van BBP zullen zijn.´ Onthoud wel dat we tegen die tijd 360% rijker zullen zijn.´ Het is volgens hem dus geen existentieel probleem van het einde van de wereld zoals nog wel eens wordt geopperd. Klimaatbeleid kan echter wel enorme impact hebben. Lomborg verwijst daarbij naar Nieuw Zeeland, het enige land wat onafhankelijk onderzoek heeft laten doen naar klimaatbeleid. 100% reductie van de netto CO2 uitstoot zou een krimp van ongeveer 9,9% en 21,2% van het BBP betekenen.
Lomborg stelt voor om het klimaatprobleem op te lossen via innovatie. ´Als we de prijs van groene energie naar beneden kunnen innoveren tot onder dat van fossiele brandstof, dan zal iedereen overstappen. Als ons dat niet lukt, zullen we dit probleem nooit oplossen.´ Men zal namelijk niet gemotiveerd genoeg zijn, om langdurig de kosten te dragen, waarmee de huidige klimaatplannen gepaard gaan.
Afstappen van fossiele brandstof is overigens niet alleen goed voor het omstreden CO2 probleem. Historicus Daniele Ganser laat weten een voorstander te zijn van groene energie. Dit omdat het oorlogen om deletie van olievoorraden zou kunnen voorkomen.