Voor het beoordelen van de werkzaamheid van de COVID-19 vaccins worden percentages gehanteerd die niet gelden voor de populatie als geheel. Dergelijke percentages zijn daarom niet betekenisvol. Het is zinvoller om naar de percentages te kijken die wel gelden voor de gehele populatie. Een artikel in de Lancet laat zien dat de werkzaamheidscijfers dan een stuk minder indrukwekkend zijn.
De werkzaamheid van een vaccin wordt over het algemeen gerapporteerd als een relatieve risicoreductie. Rangschikking volgens gerapporteerde werkzaamheid geeft relatieve risicoverminderingen van 95% voor de Pfizer-BioNTech, 94% voor de Moderna-NIH, 90% voor de Gamaleya, 67% voor de J&J en 67% voor de AstraZeneca-Oxford-vaccins. Op het eerste oog zijn dit indrukwekkende getallen.
Een relatieve risicoreductie moet echter worden gezien tegen het achtergrondrisico om besmet te raken en ziek te worden met COVID-19, dat varieert tussen populaties en in de loop van de tijd. Hoewel de relatieve risicoreductie alleen rekening houdt met deelnemers die baat zouden kunnen hebben bij het vaccin, houdt de absolute risicoreductie rekening met de hele populatie.
Absolute risicoreductie wordt meestal genegeerd omdat het een veel minder indrukwekkende effectgrootte geeft dan de relatieve risico reductie: 1,3% voor de AstraZeneca-Oxford, 1,2% voor de Moderna-NIH, 1,2% voor de J&J, 0,93% voor de Gamaleya, en 0,84% voor de Pfizer – BioNTech-vaccins.
Neuroloog Jan B. Hommel besteedt o.a. aan dit verschil aandacht in een blog artikel dat hij volledig met wetenschappelijke bronnen onderbouwt. Hommel verwijst in een Tweet naar zijn blog waarna Twitter dit ziet als het verspreiden van misleidende informatie. Zijn account werd voor straf geblokkeerd. U kunt de Engelse vertaling van zijn blog bericht met uw internationale vrienden delen ondanks dat Hommel op het virtuele strafbankje zijn ‘straf’ uitzit.
Het is nog maar de vraag of het optreden van Twitter als internetpolitie het bedrijf ten goede zal komen. Eerder berichtten we over de tegenvallende cijfers dat Twitter liet zien en dat de aandelen kelderden. Mede omdat het accounts en berichten die niet een bepaalde verhaallijn volgen zonder pardon verwijdert, waaronder een vooraanstaand infectioloog en ook de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump.
Het gedrag van Twitter heeft ertoe geleid dat Trump nu een eigen ‘twitter’ kanaal heeft opgezet. Berichten van Trump kunt u via zijn site delen met, jawel, Facebook en Twitter. Of u kunt eens een kijkje nemen bij de alternatieve platforms die nu links en rechts worden gelanceerd.