Huisarts en epidemioloog Dick Bijl schreef het boek ´Griep: prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?´ Recent was hij te gast bij De Nieuwe Wereld om te praten over overheden, fabrikanten en hun omgang met medicijnen en vaccins. In het gesprek met Marlies Dekkers vertelt Bijl over zijn bedenkingen bij de coronavaccins, over de belangenverstrengelingen ten tijde van de Mexicaanse griep en het gebrek aan deskundigheid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Eerder schreef nooit.nl al over de Pfizer/BioNTech gen-therapie. Bij deze en andere coronavaccins is volgens Bijl, nog niet aangetoond dat ze sterfgevallen en IC-opnames voorkomen. Ook kun je je ´behoorlijk vervelend voelen na een vaccin. Dat kan ook betekenen dat je één of twee dagen bed moet houden, dat je pijn hebt, dat je misselijk bent en dat je koortst krijgt.´ Deze uitspraak is in lijn met de vermelde bijwerkingen van het Pfizer middel. Toch blijft dit volgens de heer Bijl ontkend worden door de autoriteiten.
In het gesprek noemt de epidemioloog nog iets opmerkelijks. Namelijk ´dat in de top van het ministerie van VWS geen enkele inhoudelijke deskundigheid is. Er zitten geen artsen bij, geen wetenschappers, geen apothekers en geen bèta wetenschappers. Er zitten economen, financiële mannetjes, bestuurskundigen, dat soort lieden. Dat betekent gewoon dat deze mensen extra vatbaar zijn voor het lobbywerk van de vaccin- en farmaceutische industrie.´ Deze industrieën besteden veel tijd aan het lobbywerk en zullen dus een flinke invloed hebben op de overheid.
De Mexicaanse griep is hier een voorbeeld van. Ab Osterhaus adviseerde destijds over de aanschaf van vaccins. Meneer Osterhaus droeg toendertijd verschillende petten. Uiteindelijk adviseerde hij een vaccin van een bedrijf waar hij zelf de adviseur van was en welke ook de bestanddelen bevatten die door zijn eigen bedrijf werden ontwikkeld. Deze vaccins voor 252 miljoen bleken niet alleen nutteloos tegen de Mexicaanse griep, maar dwongen de overheid om ook nog eens 5 miljoen te moeten schikken als schadevergoeding voor degenen die narcolepsie opliepen na toediening van het vaccin.
De overheid heeft hier niet veel van geleerd. Volgens Bijl gebeuren dit soort belangenverstrengelingen nu weer. ´Het gaat gewoon weer op dezelfde manier als in 2009.´ De topambtenaren die de politiek hebben geadviseerd, moeten er uit vindt hij. ´Ze brengen mensen in gevaar, zorgen ervoor dat mensen bijwerkingen krijgen en het kost ons ongelofelijk veel geld. Terwijl dat wat echt van belang is voor de preventie bij een ernstige ziekte, bescherming van kwetsbaren, daar wordt eigenlijk geen enkele aandacht aan besteed.´
Ondanks dit alles, zouden niet alle vaccins gebrekkig zijn. Zo hebben het DKTP en BMR vaccin wel degelijk belang in Bijl’s ogen. Hoewel hij zich nu niet zal laten vaccineren, sluit hij dit voor een later moment niet uit. Als op dat moment blijkt dat het coronavaccin goed is, dan zal hij opnieuw de afweging maken. Voor nu heeft meneer Bijl geen zin om mee te doen aan medische experimenten.