In een nieuwe studie van Duitse wetenschappers meent men bewijs te hebben gevonden dat de lockdowns weinig effect hebben gehad op de beheersing van de coronavirus pandemie. Statistici van de Universiteit van München vonden “geen direct verband” tussen de Duitse lockdown en de dalende infectiecijfers in het land. In plaats daarvan bleek uit de studie dat de infectiecijfers al duidelijk begonnen te dalen voordat in november vorig jaar een nationale lockdown werd opgelegd. Er zijn ook duidelijke aanwijzingen gevonden dat het aantal infecties al was gedaald voordat de lockdown tot twee keer toe verder aangescherpt werd, in december en april.
De studie richtte zich op het R-getal, dat aangeeft aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus doorgeeft. De wetenschappers stellen dat dit getal minder snel wordt vertekend door fluctuerende testresultaten dan de wekelijkse besmettingspercentages, die door de Duitse regering gebruikt worden om te beslissen over het opleggen van beperkingen, aangeven.
Uit het onderzoek bleek dat het R-getal telkens onder de 1 lag voordat de nieuwe beperkingen van kracht werden, wat erop wijst dat het aantal besmettingen daalde. De lockdown is inmiddels in het grootste deel van het land opgeheven.
De studie werd snel aangegrepen door tegenstanders van de lockdown, maar de auteurs benadrukten dat ze geen politiek argument hadden.
“Uit de gegevens blijkt niet dat de lockdown onnodig was”, zei prof. Ralph Brinks, een van de co-auteurs van de studie, tegen de Duitse televisie. “Het enige dat blijkt is dat het begin van de lockdown en de daling van het aantal besmettingen niet samenvallen.”
Duitsland ging op 2 november over tot een “lockdown lite”, waarbij restaurants en bars gesloten waren, maar niet-essentiële winkels open. Op 16 december werd het land volledig afgesloten en op 23 april werden de beperkingen verscherpt onder de “noodremwet” van Angela Merkel.
Hoewel niemand de cijfers van de studie heeft betwist, voerden andere wetenschappers aan dat het debat over de lockdown kan hebben bijgedragen tot de daling van het aantal infecties. Thorsten Lehr, hoogleraar klinische farmacie aan de Saarland Universiteit, vertelde aan de Duitse televisie dat de publieke discussies over dreigende lockdownmaatregelen mogelijk mensen hebben beïnvloed om hun gedrag te veranderen en anderen minder te ontmoeten.