In een artikel van het Algemeen Dagblad van 25 december 2020 wordt gesteld dat een grote groep gerenommeerde experts een maand geleden veel bijval kreeg van huisartsen, longartsen en andere hoogleraren naar aanleiding van hun oproep om vitamine D te gaan slikken als preventie tegen onder andere corona. Hoogleraar Voeding en Gezondheid, Jaap Seidell van de Vrije Universiteit, geeft aan dat hij het onverstandig vindt om te wachten op absoluut bewijs, aangezien de vitamine D spiegel laag is bij een groot aantal mensen en vitamine D een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Dit blijkt ook uit een wetenschappelijk artikel dat hierover verscheen in The Lancet.
Sinds de oproep van de deskundigen zijn er meer studies verschenen die wijzen op het nut van vitamine D als het gaat om corona. Neem bijvoorbeeld de studie van vooraanstaande Duitse kankeronderzoeker Herman Brenner. Daarin staat dat vitamine D-tekort verantwoordelijk kan zijn voor bijna 9 van de 10 coronadoden en uit een overzicht van allerlei wetenschappelijke artikelen over het effect van vitamine D op corona blijken steeds meer positieve resultaten. De wetenschappers stellen dat het onethisch is om te wachten op de resultaten voor langer lopende onderzoeken, voordat er actie wordt ondernomen voor de publieke gezondheid.
In de wetenschappelijke wereld neemt de eensgezindheid over de belangrijke rol van vitamine D toe en de afwachtende houding van overheden frustreert de wetenschappers. Er bestaat nu ook een wereldwijde oproep aan regeringen om meer aandacht te vragen voor het preventief gebruik van vitamine D in hun strijd tegen corona. Het ministerie van Volksgezondheid en hun adviespanel van experts zien vooralsnog geen aanleiding om richtlijnen in te stellen voor het gebruik van vitamine D-supplementen.