Deze aflevering van Zembla uit 2010 gaat over de overbodige griepprik en de Mexicaanse griep. In 2010 kregen ongeveer 4 miljoen mensen in Nederland een griepprik. De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks ongeveer 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in Zembla hun twijfels.
Enkele quotes van personen uit de aflevering:
Ab Osterhaus: ” Als dit aan mij wordt aanbevolen, als het wordt vergoed door de overheid, ik krijg een oproep van de huisarts, dan moet ik goede argumenten hebben om me niet te laten vaccineren. “
Luc Bonneux, epidemioloog: ” We hebben momenteel geen spat van bewijs dat vaccinatie longontstekingen en sterfte voorkomt “
Huub Schellekens: ” In de praktijk wordt er niet echt het griepvirus aangetoond. Uit de CBS cijfers heb ik niet 1000 – 2000 jaarlijkse griepdoden gehaald, maar 100 – 200 griepdoden. Daarnaast zijn er tientallen virussen waar mensen aan kunnen overlijden. Je kunt dus ziek worden van allemaal verschillende soorten virussen waar de griepprik dus niet tegen beschermd. “
Ab Osterhaus: ” Ethisch is het onaanvaardbaar een dubbelblind studie uit te voeren met een placebogroep. Wat als er ouderen aan de griep dood gaan in de controle groep? Hoe leg je dat uit aan de nabestaanden? “
Wereldgezondheidsorganisatie: Voor de Mexicaanse griep is de definitie van een pandemie aangepast er waren destijds 144 doden wereldwijd toen de pandemie werd uit geroepen.