Op 18 februari 2021 schreven wij over een nieuw initiatief van eigen bodem met de naam ‘Herstel NL’. De slogan van deze club luidde: ‘Er is een plan waarmee Nederland open kan’. Dit is een zeer generaliserende slogan die een tikkeltje populistisch in het oor ligt. Want, wie wil nou niet dat Nederland weer open kan?
Een nadere blik op deze organisatie en haar leden toont al gauw het establishment en de utopische ideeën van de Great Reset.
Barbara Baarsma is een van de initiatiefnemers en de opvolgster van Arnoud Boot, als voorzitter van de Bankraad van de De Nederlandse Bank (DNB). De Bankraad fungeert als een klankbord voor de directie van DNB. Daarnaast wordt mevrouw Baarsma op 1 maart 2021 benoemd tot CEO Rabo Carbon Bank. De Rabobank zelf schrijft op hun website in een persbericht over Baarsma: “Topeconome gaat bank leiden waar niet geld maar koolstof de valuta is”. Dit ligt in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, ‘Green New Deal’ en een carbon-tax waar het ‘establishment’ al decennia van droomt sinds de Clinton administratie het in 1993 introduceerde. Zo valt ook te lezen in een blog van 8 januari 2021 van landsadvocatenkantoor Pels Rijcken.
Coen Teulings is een universiteitshoogleraar aan de universiteit van Utrecht en oud-directeur van het Centraal Planbureau. Een universiteitshoogleraar heeft meestal de taak om een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen, en een belangrijke bijdrage te leveren aan de profilering van de universiteit. De heer Teulings levert een bijdrage aan het World Economic Forum en is lid van de Centre for Economic Policy Research (CEPR). Coen Teulings is de kleinzoon van Frans Teulings, de oud-minister van Binnenlandse Zaken en later vicepremier bij het eerste kabinet Drees. Frans Teulings heeft toentertijd onder andere de Wet Buitengewone Bevoegdheid ingevoerd.
De groep van Herstel NL lijkt misschien een goed alternatief te zijn, maar is dat wel echt zo? Want de mensen van Herstel NL presenteren zich als bottoms-up maar het lijkt in werkelijkheid top-down. Wanneer je punt 2 bekijkt van het plan van ‘Herstel NL’ dan zie je gelijkenissen met een gedeelte van het beleid van het huidige kabinet Rutte 3. Punt 2 van Herstel NL is: ‘Veilige zones inrichten’ waar strenge veiligheidsregels gelden ter bescherming van kwetsbaren. Bij deze zones, schrijft Herstel NL, moet je denken aan plekken of tijdstippen waar je niet mag komen en ze schrijven: “Buiten die zones is weer alles mogelijk.” Weinig vernieuwend als je het naast de avondklok legt en kunnen we van een herstellend Nederland spreken wanneer deze bobo’s praktisch dezelfde maatregelen voorstellen met andere naamgeving?