Op 17 december 2020 publiceerde het IMF (Internationaal Monetaire Fonds) een blog op hun website met de titel ‘What is really new in FinTech?’. Het artikel is geschreven door een aantal experts verbonden aan het IMF, waaronder Arnoud Boot, een Nederlandse professor in Corporate Markets aan de UvA. De andere schrijvers zijn Peter Hoffmann, Luc Laeven en Lev Ratnovski. In hun blog wordt opgeroepen om je internet zoek geschiedenis te koppelen aan een kredietscore.
In een ‘working paper’ schreven dezelfde auteurs voor het IMF over hun ideeën voor de toekomst van de financiële markten. Het stel, onder leiding van Boot, bepleiten dat privé data cruciaal aan het worden is voor financiële instellingen. Ze zeggen dat inzicht in de privé data helpt de banken om risico’s te beheersen en ongunstige situaties te voorkomen. Boot en co vinden dat er een ‘level playing field’ moet komen op het gebied van privacy. Banken zijn namelijk aan strengere regels gebonden dan non-banken op het gebied van privacy en dit willen de schrijvers van de ‘working paper’ graag gelijk trekken.
De schrijvers van de paper beweren dat de veranderingen waarvoor ze pleiten noodzakelijk zijn om te concurreren met de opkomst van cryptocurrencies van bijvoorbeeld Facebook. Natuurlijk is Facebook een monopolist, maar het IMF is dit ook en eigenlijk nog een veel grotere. Het geven van grote vrijheden aan het IMF op het gebied van data tracking, AI, machine learning en krediet score systemen klinkt als het openen van de doos van pandora.
Hier bovenop komt nog eens het feit dat het IMF warme banden onderhoudt met Klaus Schwab en het World Economic Forum (WEF). Twee van de auteurs van de paper Luc Laeven en Lev Ratnovski hebben bijvoorbeeld hun eigen pagina op de website van het WEF. Ook de voormalige managing director van het IMF en huidig president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde laat deze warme band zien in haar speech bij Davos in 2013. Ze bedankt daar haar dierbare vriend Klaus Schwab. Zo heeft de opvolger van Christine Lagarde bij het IMF, Kristalina Georgieva, in haar speech bij het WEF in Davos in juni 2020 bijna staan smeken om een ‘Great Reset’ die een groenere, slimmere en eerlijkere wereld creëert. Georgieva is erg gefocust op de ‘Great Reset’ en heeft nauwe banden met de nieuwe president Amerika Joe Biden. Nieuwsoutlet Reuters schrijft dat Georgieva haar ogen op Amerika heeft gericht om de ‘Great Reset’ tot een succes te brengen sinds Biden de nieuwe president is.