Op 1 februari 2021 bericht Argos-redacteur Eric Arends over nieuwe ontwikkelingen in de zaak omtrent voormalig Transavia-piloot Julio Poch. Mogelijk zou het Koninklijk Huis hebben geïntervenieerd in het politieonderzoek naar hem. Dit blijkt uit onderzoek van de Commissie-Machielse.
In het rapport van de Commissie-Machielse wordt de toenmalige Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust, Roelof Jan Manschot geciteerd. Die zegt in het voorjaar van 2007 een telefoontje te hebben ontvangen van het kabinet der koningin. De dame aan de lijn zei tegen Manschot: “Die zaak tegen die Argentijnse piloot, is dat nou nodig?” Hierop vroeg Manschot waarom de dame dit hem vroeg. Ze antwoordde “Ja, het is zo pijnlijk voor Maxima.”
De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch werd in 2009 met hulp van Nederland in Spanje gearresteerd omdat hij ervan werd verdacht tijdens de dictatuur van Argentinië tegenstanders van het regime uit vliegtuigen te hebben gegooid. Nadat Poch acht jaar in voorarrest heeft vastgezeten hebben Argentijnse rechters hem op alle punten vrijgesproken. Er was simpel weg geen bewijs tegen hem.
Eric Arends volgt het dossier al jaren en hij vraagt zich af: Hoe ver Nederland ging om Julio Poch als verdachte van zeer ernstige misdrijven te laten berechten in Argentinië? In hoeverre bemoeiden opeenvolgende Nederlandse ministers van Justitie zich met deze zaak?
In de uitzending van afgelopen zaterdag van Argos werden de laatste details in de zaak omtrent Julio Poch besproken. Hierbij zijn onder andere de advocaat van Julio Poch, Geert-Jan Knoops en hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt te gast.
Bekijk hier de laatste aflevering van Argos waarin de zaak van Poch wordt besproken.