Zoals eerder vermeld op nooit heeft de regeringspartij van Myanmar het publiek opgeroepen een militaire staatsgreep te verwerpen die maandagochtend in de kleine uurtjes begon met de arrestatie van de leider van het land, Aung San Suu Kyi.
Terwijl Facebook, Whatsapp en Instagram zijn geblokkeerd en telefoondiensten op veel plaatsen zijn verbroken, kwam een militaire tv-zender met de aankondiging dat de strijdkrachten van het land de controle over het land hebben overgenomen voor een periode van noodregulering die een jaar zal duren. Daarbij verwijzend naar vermeende kiezersfraude bij de verkiezingen in november. De militaire Generaals zeggen nieuwe verkiezingen te plannen.
Het bureau van de secretaris-generaal van de VN heeft een verklaring afgelegd waarin de ontwikkelingen worden veroordeeld als een “ernstige slag voor democratische hervormingen” in Myanmar, dat decennialang als een militaire dictatuur werd geregeerd totdat Suu Kyi staatsadviseur werd – de feitelijke civiele leider van de overheid – in 2016.
Thomas Andrews van de UN vertelt dat de discussie tussen westerse landen om nieuwe sancties op te leggen in volle gang is. Ook Boris Johnson zei in een tweet: “Ik veroordeel de staatsgreep en de onwettige opsluiting van burgers, waaronder Aung San Suu Kyi, in Myanmar. De stem van het volk moet worden gerespecteerd en burgerleiders moeten worden vrijgelaten.”
De mensen waren eerst in paniek en gingen massaal inkopen doen om vervolgens thuis te blijven, ze zeggen bang te zijn voor represailles en durven zich niet uit te spreken. Er wordt verteld dat aanhangers van het leger, die in het verleden gewelddadig zijn geweest, in auto’s door de stad toeren, met militaire vlaggen zwaaien en pro-militaire en nationalistische deuntjes zingen waarvan sommigen geloven dat het een opzettelijke actie is om een reactie van de andere kant op te wekken.
Sinds November 2020 bij de laatste verkiezingen zijn de spanningen tussen de burgerregering en het leger toegenomen, waarin de NLD een verpletterende overwinning behaalde en de door het leger gesteunde Union Solidarity and Development Party slechts 33 zetels won.
Het leger zei maandag dat zijn inspanningen juridisch gerechtvaardigd waren door de grondwet – die in 2008 werd opgesteld door hoge generaals – die een clausule bevat die het mogelijk maakt om de controle over het land over te nemen in tijden van nationale crisis.
De verkiezingscommissie van Myanmar verwerpt de beschuldigingen over verkiezingsfraude en zei dat er geen bewijs was van fraude van voldoende omvang om de uitslag van de verkiezingen te wijzigen. De commissie is nu ontbonden en het leger zegt dat het onder nieuw leiderschap zal worden hervormd om nieuwe “vrije en eerlijke” verkiezingen te organiseren.