Basisschoolkinderen moeten kleding aanpassen om solidariteit te tonen

OPINIE: Nederlandse scholieren van lagere- en middelbare scholen worden met Paarse Vrijdag ertoe aangezet om hun solidariteit te tonen met de LBHTI-gemeenschap. In een interview op 11 december 2020 op Radio 1 wordt basisschoollerares Vera Jajcevic, groep 1, geïnterviewd over haar invulling van deze dag van solidariteit. Ze vertelt dat ze er op haar school een paarse week van hebben gemaakt en zelfs de hele school paars hebben geschilderd. Zo zijn er posters van het COC te zien op school, zijn de kinderen verzocht om paarse kleding aan te trekken naar school, en wordt voorgelezen uit kinderboeken waarin een jongen, met de naam Kevin, in vrouwenkleding naar school wil. Ook komen er mensen uit de LHBTI gemeenschap op school om gastlessen te geven.

De lerares Jajcevic vertelt dat één van haar scholieren haar had gevraagd: “Ja maar juf, als we toch zelf iets heel erg leuk vinden, dan zijn wij toch juist degenen die mogen beslissen hoe we eruit zien en wat we aan doen.” Dit raakte de lerares Jajecevic heel diep, omdat dit juist de gewenste reactie was die ze op school wilde opwekken bij de kinderen.

Als dit de gewenste reactie is die ze bij kinderen willen oproepen, waarom wordt er dan een paarse dag (of week in het geval van Jajcevic) van gemaakt. Dit legt juist extra druk op wat de scholieren voor kleding willen dragen en beperkt ze in de eigen keuzevrijheid.

Algemeen