De gelaagdheid van de wetenschap in beeld, UvA en haar buzzer

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft op 28 oktober 2020 een artikel gepubliceerd over een onderzoek wat ze hebben gedaan naar hoe de corona maatregelen het best nageleefd kunnen worden. Denk hierbij aan de anderhalve meter en andere gedragscodes die ons opgelegd zijn in naam van coronabestrijding.

Men vond in dit onderzoek dat de beste manier van gedragsbeïnvloeding door middel van een buzzer is. Er gaat dan dus een buzzer af als men te dicht bij elkaar in de buurt komt.

Twee artikelen eerder publiceerde men bij de UvA een onderzoek over hoe lang aerosolen in de lucht blijven hangen. De uitkomst van dit onderzoek was: tot wel 12 tot 18 minuten voordat de hoeveelheid gereduceerd is met 100%. Volgens deze link naar een studie van de WHO, blijven aerosolen 3 tot wel 16 uur in de lucht.

Hoeveel zin heeft het om anderhalve meter afstand te houden als aerosolen 12 tot 18 minuten in de lucht blijft hangen in een slecht geventileerde binnenruimte? Hoeveel zin heeft het als er een buzzer in de lift komt te hangen om mensen te waarschuwen als men te dicht bij elkaar in de buurt komt?

Algemeen