Hoe gaat een avondklok eruitzien in Nederland?

Het aantal Nederlanders dat positief test voor het coronavirus neemt licht af. De volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet afgelopen dinsdag besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.

Een avondklok tegen het coronavirus heeft vooralsnog onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer, tot ongenoegen van premier Rutte. Ook volgens viroloog Ab Osterhaus wordt er nog te weinig gedaan om het coronavirus te bestrijden. Hij waarschuwt bij Op1 voor Londense toestanden als er nu niet wordt ingegrepen.

Mocht de avondklok zijn doorgang vinden, komt deze er zo uit te zien.

Avondklok:

– Van 20:00 – 04:00 geldt een avondklok.

– Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Doel:

– Mensen verplicht binnen laten blijven tussen 20:00 en 04.00 uur (verbod op vertoeven in open lucht) op openbare plaatsen en erven bij voor publiek openstaande gebouwen.

– Doelstelling Is het beperken van sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren en het gericht ingrijpen bij overtreding van de maatregelen.

– Tijden voor alcoholverbod en sluiting van detailhandel moeten in lijn gebracht worden met de avondklok.

Geldige redenen om je op straat te begeven:

– Werk

– Medische hulp aan mens of dier

– Hulpverlening aan hulpbehoevende persoon

– Aangelijnd uitlaten van een huisdier

– (Noodzakelijke) heen of terugreis naar het buitenland

– Calamiteit.

Algemeen