Julian Assange staat op het punt om zijn vrijheid terug te winnen

Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, zit vanaf 11 april 2019 in hechtenis in de HM Prison Belmarsh in London, daarvoor heeft Assange sedert juni 2012 moeten onderduiken in de ambassade van Ecuador. Voor al meer dan negen jaar is Julian Assange zijn vrijheid kwijt, maar het lijkt erop dat hij binnenkort op vrije voeten komt.

Eergisteren op maandag 4 januari 2021 sprak een Britse rechter zich uit tegen de uitlevering van Julian Assange aan Amerika. Joe Biden heeft Assange een “hi-tech terrorist” genoemd en hierna is de vervolging van Assange begonnen onder de Obama administratie. Nu wil het Amerikaanse Department of Justice hem berechten wegens spionage en hacken van overheidsinstellingen.

Ook al was de uitspraak van de rechter een positieve stap richting de vrijheid van Assange, hij is nog niet écht vrij. Het DOJ kan nog in hoger beroep gaan. Assange krijgt van de rechter geen mogelijkheid om via borgtocht vrij te komen.

De Australische Prime-minister pleit ondertussen voor de beëindiging van de Amerikaanse poging Assange aan Amerika uit te leveren. De Australische Prime-minister nodigt Assange uit dat hij zijn ‘oude’ leven weer mag oppakken in Australië.

Algemeen