Schoon drinkwater is een luxe in het waterland Nederland

Sinds jaar en dag staat de Nederlander erom bekend dat hij goed om kan gaan met water. Dijken, waterkeringen en gemalen, allemaal kunnen we het. Maar zijn wij bekend met de kwaliteit van ons eigen drinkwater ? In andere landen kopen wij drinkwater in de supermarkt, maar thuis drinken wij het gewoon uit de kraan. Is dit wel zo gezond?
Om te beginnen gebruikt Nederland bij de winning van drinkwater 58 procent grondwater en 41 procent oppervlaktewater. 1 procent komt uit de duinen. Overwegende dat Nederland de 2de grootste exporteur is van landbouw producten en 96,8 procent van de boeren in 2018 gif gebruikten bij de teelt, kunt u verwachten dat het water verontreinigd raakt. Nederlandse water bedrijven stellen dat het twee voor twaalf is en dat maatregelen absoluut noodzakelijk zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Deze overweging meegenomen is er ook nog een ander kant van het verhaal. Calcium. De hardheid van het water wordt bepaald door het gehalte calcium in het water. De witte aanslag die u ziet in uw waterkoker of douche, is ontstaan door calcium.  Ter vergelijking: drinkwater heeft een variërende hardheid, van 6 tot 13 DH. Spa blauw heeft een hardheid van 0.5 DH
Volgens Hartwijzer.nl is calcium de grootste sluipmoordenaar in de verkalking van slagaderen. De witte aanslag zit dus niet alleen in uw douche of waterkoker, maar ook in uw aderen.
De overkoepelende WHO drinkwaterrichtlijn geeft geen maximum aan voor de hardheid van water.
Concluderend: kunnen we stellen dat het drinkwater beter kan dan wat we nu hebben?

Waterontharders, destillatie en omgekeerde osmose kunnen een oplossing zijn als u geen verkalking van de aderen wilt ervaren. Omgekeerde osmose is de meest zuiverende techniek, waarbij 95-99 % van alle stoffen in water gezuiverd worden. Dit water is zo schoon dat het niet door de leidingen heen kan, want het vreet de leidingen op. Het is dus ‘hongerig’ water dat stoffen opneemt uit haar omgeving. Het zou dus kunnen helpen in de detox van zware metalen en calcium en met andere gezondheidsproblemen. Wilt u wel de mineralen in uw water, maar niet de grote hoeveelheid calcium, voeg dan 2 druppels van dit mengsel aan uw water toe, om de gefilterde mineralen weer terug aan het water toe te voegen, in de juiste verhouding.

Algemeen