“Vrijdag valt het kabinet” zegt Erik de Vlieger

In de podcast The GYGS met Yves Gijrath en Erik de Vlieger van 13 januari 2021 wordt gesproken over het aftreden van het huidige kabinet naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Erik geeft aan dat hij een man/vrouw of 8/9 kent in de 2e kamer waar hij af en toe contact mee heeft en waarvan hij er een dag eerder 2 aan de telefoon heeft gehad. Er is hem verteld dat de vraag of het kabinet wel of niet aftreedt niet voortkomt uit oprecht berouw, maar dat het gaat om lijfsbehoud met het oog op de aankomende verkiezingen op 17 maart 2021.

Ook is hem verteld dat men ervan uitgaat dat de VVD en het CDA samen op 50 tot 60 zetels zullen uitkomen. De VVD en het CDA willen dan een coalitie vormen met D66 die naar verwachting op ongeveer 10 zetels zal uitkomen, waardoor er een 4e partij zal moeten aansluiten. Aangezien de PVDA niet wil regeren zullen ze dan verder moeten met Groen Links. Dus hangt het ervan af wat er na de verkiezingen gaat gebeuren met Jesse Klaver en die heeft onlangs geëist dat het hele kabinet vanwege de toeslagenaffaire moet opstappen.

Dinsdagavond is er tot laat vergaderd en Erik de Vlieger heeft begrepen dat men uiteindelijk tot de conclusie is gekomen dat het kabinet zal moeten aftreden. Ook werd er gezegd dat dit vrijdag bekend gemaakt zal worden. De enige discussie die er nog loopt is of het kabinet nog een demissionaire rol kan behouden wat betreft corona tot aan de komende verkiezingen. Ook wordt er nog over gedebatteerd hoe ze dit zullen gaan brengen aan het Nederlandse volk. Zou het kabinet namelijk volledig demissionair worden, dan kunnen ze bijvoorbeeld geen avondklok instellen en dat willen ze voorkomen.

Algemeen