De politie en de Universiteit Leiden hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een periode van vijf jaar. De samenwerking zal onder andere bestaan uit de oprichting van een onderzoeksteam, dat zich vanaf 1 januari 2021 op het brede thema Politiestudies zal richten. Het team bestaat uit een postdoctoraal onderzoeker, een nog te benoemen promovendus en vanaf begin 2022 ook een bijzonder hoogleraar Politiestudies.
De komende jaren gaan de onderzoekers zich verdiepen in drie thema’s. Bij het eerste thema onderzoeken ze hoe de politie opereert in een breder veld van verschillende veiligheidsactoren. Het tweede thema is gericht op internationale samenwerking bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity. Het derde thema kan verschillen en het eerste onderwerp is ondermijning.
Kennelijk is er binnen de politie een behoefte aan verdieping. In een interview praten Frans Heeres (portefeuillehouder gebiedsgebonden politiezorg), Erwin Muller (professor Governance and Global Affairs) en Edwin Bakker (hoogleraar Politiestudies) met elkaar over de samenwerking. Frans Heeres zegt “Als we niet meebewegen met de maatschappij en als we ons niet op de wetenschappelijke kennis baseren, dan doen we maar wat op goed gevoel. En ik denk dat de politie de samenwerking met de wetenschap écht moet opzoeken om ervoor te zorgen dat we elkaar versterken.” Vervolgens reageert hoogleraar Politiestudies Edwin Bakker daarop: “Een soort kritische vriend, die af en toe met je mee kijkt en je van informatie voorziet.”
Het is onduidelijk hoeveel belastinggeld met deze samenwerking gemoeid is. Wel is duidelijk dat kosten noch moeite zijn bespaard op het interview.