Renske Leijten (1979) is de tweede op de kandidatenlijst van de SP. Sinds 2006 is zij lid van de Tweede Kamer en zij begon als nummer negen op de lijst. Sinds 2017 houdt Leijten zich bezig met de portefeuilles zorg, jeugdzorg, financiën, Europa en de EU. In 2010 was ze ook tweede op de lijst, achter lijsttrekker Roemer. Voor haar intrede in de Kamer is zij al jaren actief geweest bij ROOD, de SP-jongerenorganisatie. Ze is in 2005 persoonlijk medewerker geweest van Jan Marijnissen en lid van het SP-partijbestuur. Leijten rondde haar studie Nederlandse taal en cultuur in Groningen niet af, terwijl ze alleen nog maar haar scriptie te gaan had.
Leijten komt veelal in het nieuws als een vechter. Ze durft zich uit te spreken over onderwerpen die door andere mede-Kamerleden voorzichtig en omfloerst gebracht worden: het onderwijs draait tegenwoordig teveel om processen en producten. Ook durft zij zich uit te spreken over een getrapte maar duidelijke invloed van de Europese Commissie in het hoger onderwijs. Transparantie daarover is wenselijk, meent zij. Geldstromen in het onderwijs zijn eveneens moeilijk te plaatsen.
Samen met Pieter Omtzigt brengt Leijten al jaren steeds meer informatie naar buiten over de toeslagenaffaire en de rol van de Belastingdienst daarbij. Naar aanleiding van hun bevindingen, is Rutte-III gevallen in januari 2021. Begin maart dit jaar blijkt bovendien uit vertrouwelijke stukken die RTL-nieuws in handen kreeg, dat de toeslagenaffaire veel groter is dan gedacht, mede door ‘strikte naleving van regels en fraudejacht.’ De omstreden werkwijze wordt namelijk al veel langer gebruikt en veel breder ingezet, óók bij beslissingen over andersoortige toeslagen. Leijten geeft aan dat de Tweede Kamer al vaker gevraagd heeft om inzicht te geven in de aantallen gevallen, waarbij er sprake is van fouten bij het toekennen van een huur- en zorgtoeslag.
Recent is haar medestrijder Omtzigt niet respectvol behandeld door zijn partijtop. Ook de media zijn schuldig aan het negatief wegzetten van politici, vindt zij. Leijten zegt te walgen van media die bijdragen aan fluistercampagnes tegen bijvoorbeeld voorzitter Arib en recent CDA-Kamerlid Omtzigt. Op Twitter wijst zij naar bepaalde journalisten en kranten die zorgen voor een ‘gefaciliteerde karaktermoord’ via onjuiste spins. Er wordt niet aan hoor en wederhoor gedaan. ‘Journalisten en Kamerleden hebben beiden een rol in de controle van de regering. Als de eersten zich laten gebruiken om de tweede te beschadigen, gaat het mis. Hier zou Haagse media eens goede discussie over moeten voeren’, zo twitterde ze op 24 maart 2021.
Ook is Leijten heel open over haar ervaringen om als volksvertegenwoordiger zaken voor elkaar te krijgen bij het kabinet voor de burgers. Zo heeft zij heel strategisch en slim te werk moeten gaan om te zorgen dat de compensatiewet recht zou doen aan alle gedupeerden in de toeslagenaffaire. Het voorstel van Rutte-III deed niet voldoende financieel recht aan de slachtoffers. Uiteindelijk heeft Leijten staatssecretaris Van Huffelen bereid gekregen de regeling uit te breiden. Volgens Leijten kwam dit doordat zij via de SP de oppositie mobiliseerde om tegen het wetvoorstel te gaan stemmen in de Eerste Kamer, zodat het zou gaan sneuvelen. De coalitiepartijen had geen meerderheid in de Eerste Kamer onder Rutte-III. Leijten meent dat bewindslieden uit het kabinet minder dealtjes sluiten met hun partijgenoten in het parlement, om zo een ‘zuivere’ controlerende taak te kunnen behouden.