Vera Bergkamp (1971) is sinds september 2012 lid van de Tweede Kamerfractie D66. Ze was van 2010-2012 voorzitter van COC Nederland en was daarvan eerder vicevoorzitter. Daarnaast was ze directeur human resources bij de Sociale Verzekeringsbank. Ook zat mevrouw Bergkamp vanaf het jaar 2010 in de deelgemeenteraad van Amsterdam-Centrum. Haar aandachtsgebieden in de Tweede Kamer zijn langdurige zorg, emancipatie, kunst en cultuur, drugs en familierecht. Ze is vanaf 17 mei 2016 commissaris bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Ze studeerde bestuurskunde en politicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Tegenover de Gaykrant verklaart Vera Bergkamp dat ze op de kieslijst voor D66 staat vanwege het belang van emancipatie en het feit dat D66 daar dingen voor regelt. Ze stelt ook dat haar persoonlijke geaardheid een rol speelt bij haar politieke activiteiten. Hierdoor – zegt ze – voelt ze beter aan waarom iets belangrijk is.
In november 2011 besloot toenmalig minister Van Bijsterveldt om voorlichting over homo- en transseksualiteit toch verplicht te stellen op alle scholen in Nederland. Volgens Vera Bergkamp was het een overwinning voor LHBT-jongeren, die het vaak zwaar hebben op school. Het wordt de kroon op de jarenlange inspanningen van het COC genoemd, waar zij destijds voorzitter van was.
In een interview met het vrouwenplatform ‘Feminer’ verklaart Vera Bergkamp dat er “een soort – vaak onbewust – venijn richting vrouwen is, als je niet helemaal in het hokje valt. Ik zag laatst een interview met Wopke Hoekstra, in een kopje stond: ‘gezinsman’. Bij Sigrid Kaag heb ik dat nog nooit gezien, haar noemen ze geen ‘gezinsvrouw’. Vrouwen krijgen überhaupt veel naargeestige kritiek: Kaag, Ollongren, maar ook Halsema.” Ze roept ook om een ‘vrouwenquota’ voor de top van beursgenoteerde bedrijven, maar haar standpunt over vrouwenemancipatie binnen de islam is niet te vinden.
Wel heeft Vera Bergkamp – toen ze directeur van het COC was – samen met twee islamitische organisaties onderzocht of je homo kan zijn en moslim. Samen met het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) en het Inspraak Orgaan Turken (IOT) ging ze op werkbezoek bij een imam die haar antwoorden kon verschaffen met betrekking tot haar onderzoeksvraag. Deze imam had binnen zijn studie van de Koran nergens een verbod op homoseksualiteit gevonden. In februari 2011 heeft Bergkamp de desbetreffende imam naar Nederland gehaald voor een discussie over hoe zijn visie gaat passen in de brede Nederlandse discussie over islam en homoseksualiteit.