Hoekstra studeerde rechten in Leiden en was hier praeses (voorzitter) van het collegium van Minerva. Een paar weken na zijn benoeming werd eerstejaars Jeltje Dorresteijn na een avond bij Minerva thuis door haar vriend met 51 schaarsteken vermoord. Hoekstra moest de leden toespreken en zocht contact met de ouders. Ook overleed zijn 48-jarige moeder tijdens zijn studie.
Hoekstra is zich bewust dat hij altijd gevraagd wordt naar zijn voorzitterschap tijdens sollicitaties. Ook na zijn studie belandde hij in een flitsende carrière: hij werkte voor Shell, was partner bij McKinsey en zat in de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum.
Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2011 werd hij verkozen tot senator namens het CDA. In 2017 vertrok hij bij de Eerste Kamer om minister van Financiën te worden. De man was op dat moment 45 jaar. Hij behoort tot de moderne CDA’er: hij stemde voor het adoptierecht van lesbische paren en tegen de ‘weigerambtenaar’. En nu is hij alsnog unaniem gekozen tot de lijsttrekker van het CDA, terwijl hij in juni 2020 nog aangaf liever bij zichzelf te blijven en ‘nee’ zei tegen de functie. Hij lijkt een redelijke en integere man, maar toch valt hieraan te twijfelen.
In 2018 ontstond er na vele verzwaringen om weer bovenop de Eurocrisis te komen een begrotingsoverschot. Het leek tijd om verzwaringen terug te draaien. Maar Wopke Hoekstra wilde dit gebruiken om de staatsschuld verder af te lossen, terwijl deze juist historisch laag was. Waarom niet teruggeven aan de burger?
In 2019 hield hij tijdens de Bilderbergconferentie in Oosterbeek een toespraak. Hij had het over een geweldig groeiende economie en een dalende staatsschuld. Maar hij sprak ook over de zorgen van de middenklasse. Deze harde werkers hebben zorgen over de toekomst van hun kinderen. Hoekstra verkondigt met zijn kabinet hier wat aan te gaan doen door de verhouding tussen samenleving, overheid en bedrijfsleven weer in balans te brengen. Wie hard werkt, moet worden beloond en kunnen bouwen aan een goede toekomst. Inmiddels zit hij in een demissionair kabinet wat de middenklasse juist kapot aan het maken is tijdens de huidige coronacrisis.
Afgelopen februari schaatste hij een rondje in Thialf in Heerenveen. Het stadion was al maanden voor recreanten gesloten vanwege de coronamaatregelen. Hij twitterde hierover: ‘Sporten is ontzettend leuk en daarnaast heel gezond. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen’. Het wrange is dat juist de binnensporten voor recreanten niet toegestaan zijn. Na de ontdekking van zijn ‘privilege’, was hij wat uitleg verschuldigd en zei: ‘Ik had dit niet moeten doen‘.
Daarnaast was Hoekstra samen met Rutte eindverantwoordelijke bij de toeslagenaffaire. Hij velde een hard oordeel over de belastingdienst, maar ging niet over tot zijn eigen vertrek. Hij vindt dat hij zich wel bemoeid heeft met de zaak en daardoor aan kan blijven als CDA-leider.
Wopke Hoekstra wil graag ‘doorpakken‘ volgens de CDA-slogan. In zijn speech bij het aftrappen van de huidige campagne sprak hij over een belofte dat wie zich inspant, daarvoor beloond zal worden. Een belofte die de afgelopen 10 jaar door de VVD is gebroken. Maar zat hij de afgelopen jaren niet samen met de VVD in het kabinet?