Gisteren, 16 februari, won Viruswaarheid een rechtszaak over de onrechtmatigheid van de avondklok. De rechtbank oordeelde dat de avondklok per direct geschrapt moest worden. De Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (WBBBG) zou niet correct zijn ingezet. Van der Staaij, lijsttrekker van de SGP, had al zijn twijfels over de juridische onderbouwing van het avondklok besluit.
De overheid wilde echter dat de avondklok gehandhaafd zou blijven tot er een hoger beroep over de zaak zou zijn geweest. Daarom werd dezelfde dag via een turbospoedappèl door de regering hoger beroep aangetekend. Zodoende kon nog op dezelfde dag een uitspraak worden gedaan om de avondklok toch in stand te kunnen houden.
Het hof zou in de loop van de middag beslissen of de avondklok tot het hoger beroep van kracht zou blijven. Marie-Anne Tan-de Sonnaville werd aangewezen als rechter. Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid noemde de Tan-de Sonnaville echter vooringenomen omdat hij niet het woord kreeg van haar. Het wrakingsverzoek werd kort na zeven uur dinsdagavond afgewezen.
Het optreden van Tan-de Sonnaville werd bekritiseerd door experts. Ook blijkt dat ze eerder met Jaap van Dissel samengewerkt heeft. Het ging dan om zaken van het medisch tuchtcollege. Op pagina 74 van het jaarverslag 2013 van het tuchtcollege laat de volledige lijst met namen te zien.
De samenwerking betekent dat Tan-de Sonnaville nauwelijks objectief te noemen is in deze zaak waar van Dissel uitvoerig aan het woord was. Om deze situatie te voorkomen is de wraking procedure bedacht. Het lijkt er op dat de rechter wel degelijk gewraakt had moeten worden op grond van haar eerdere samenwerking met van Dissel.