In een Duits universitair onderzoek werd gemeld dat een extract op basis van het blad van de gewone paardenbloem (Taraxacum officinale) kan verhinderen dat de spike-eiwitten zich binden aan de ACE2-receptoren op het celoppervlak in menselijke long- en niercellen. Het paardenbloemextract op waterbasis en afkomstig van de gedroogde bladeren van de plant, was effectief tegen spike-eiwit D614 en een groot aantal gemuteerde stammen, waaronder D614G, N501Y, K417N en E484K. Dit effect gold ook voor de spike-eiwitmutaties van de overheersende varianten die in omloop zijn, waaronder de Britse (B.1.1.7), Zuid-Afrikaanse (B.1.351) en Braziliaanse (P.1) variant.
De spike-eiwitten van SARS-CoV-2 kunnen dus gestopt worden door een gewoon “onkruid” dat elk jaar uit gazons en tuinen wordt verdelgd. Volgens de European Scientific Cooperative on Phytotherapy is de aanbevolen dosering: 4-10 gram paardenbloemblad geweekt in heet water, maximaal drie keer per dag.
Het paardenbloemextract blokkeerde de eiwit-op-eiwit interacties tussen de S1 subeenheid van het spike-eiwit en de menselijke ACE2 celoppervlakte receptor en verhinderde dat SARS-CoV-2 spike pseudotype lentivirusdeeltjes zich aan longcellen konden hechten en stopte een ontstekingsproces dat interleukine-6 secretie wordt genoemd. Omdat de studie in vitro werd uitgevoerd, zijn verdere klinische studies nodig om te begrijpen hoe het paardenbloemextract wordt geabsorbeerd en of het gebruikt kan worden in biologische systemen van het menselijk lichaam.
Hoewel tientallen miljarden overheidsgeld zijn gestoken in de ontwikkeling van experimentele vaccins en in propagandacampagnes, blijft de wereld worstelen met nieuwe infecties van de luchtwegen, doordat SARS-CoV-2 in verschillende varianten muteert. Er zijn geen aanwijzingen dat coronavirussen op aarde kunnen worden uitgeroeid, dus aanpassing door de mens zal in de toekomst essentieel zijn. De paardenbloem is een van de vele kruiden die helpen bij een gezonde immuunrespons. Beter nog, paardenbloemextract zou kunnen bewijzen infecties helemaal te kunnen voorkomen, door precies dat kanaal te blokkeren waarlangs de spike-eiwitten zich vasthechten en virale replicatie veroorzaken.
Ook andere natuurlijke verbindingen zo als bestanddelen van citrusschillen en -vruchten, zoethout en granaatappelschillen zijn onderzocht met behulp van moleculaire dockingstudies. Nobiletine is een flavonoïde die wordt geïsoleerd uit de schillen van citrusvruchten. Neohesperidine, een derivaat van hesperetine, is een flavanonglycoside dat ook in citrusvruchten wordt aangetroffen. Glycyrrhizine is een moleculaire verbinding die wordt geëxtraheerd uit zoethoutwortel. Alle deze drie natuurlijke stoffen blokkeren ook de binding van spike-eiwitten aan ACE2-receptoren. Hydroalcoholisch granaatappelschilextract blokkeert het spike-eiwit op de ACE2-receptor met 74 procent werkzaamheid. Wanneer de hoofdbestanddelen afzonderlijk werden getest, was punicalagine 64% effectief en ellaginezuur 36% effectief.