Wat ook uw huisarts weet-of zou moeten weten- werd op 17 februari 2021 in The Lancet, een toonaangevend medisch magazine, weer bevestigd; PCR-testresultaten kunnen niet gebruikt worden om preventiebeleid op te baseren wanneer ook gezonde mensen getest worden.
In de laatste richtlijn voor de antigeensneltest van het NHG is in een grafiek (hierboven als afbeelding) te zien dat een PCR-test slechts in uiterst zeldzame gevallen een infectie detecteert voordat de geteste persoon besmettelijk zou zijn. Exponentieel veel vaker betekent een positieve PCR-testuitslag echter dat er een in het verleden doorgemaakte infectie is gedetecteerd. Niet meer dan dat.
Aangezien mensen zonder ziekteverschijnselen geen anderen besmetten, duidt het artikel in The Lancet dus ook volkomen terecht dat het PCR-testbeleid moet stoppen:
“It is a net loss to the health, social, and economic wellbeing of communities if post-infectious individuals test positive and isolate for 10 days. In our view, current PCR testing is therefore not the appropriate gold standard for evaluating a SARS-CoV-2 public health test.”
De Rijksoverheid wijst echter heel specifiek groepen gezonde mensen aan om zich te laten testen, waaronder onze kinderen. Maar waarom zou je je laten testen wanneer je niet ziek bent?