Bent u het zat dat uw Android of iOS telefoon u ongewild bespioneert? Wilt u niet terug naar een ‘dumbphone’? Wilt u een werkende smartphone die ook nog Android apps kan draaien? Dan is het misschien de moeite waard om zo’n 150 euro uit te geven aan een (tweedehands) Sony Xperia XA2 in combinatie met Sailfish OS X.
Benodigd: een (tweedehands) Sony Xperia XA2, een USB-C data kabel, een internet verbinding, een Windows/macOS/Linux computer en Sailfish X uit de Jolla winkel.
De Sony telefoon is op marktplaats al voor zo’n 85 euro tweedehands te koop. Nieuw wordt zo’n 200 euro gevraagd. Aan u de keus of u het een probleem vindt dat het eerste krasje al op uw telefoon zit voordat u het apparaat bezit. Sailfish X kost 50 euro in de Jolla winkel. De overige benodigdheden hebben de meesten al standaard, misschien dat u wel dat USB-C kabeltje nog moet aanschaffen.
Een video op YouTube laat zien wat u ongeveer kunt verwachten. Een prima gebruikers interface vergelijkbaar met standaard Android. Swipen van de zijkanten levert verschillende soorten functionaliteit op. Telegram, Signal en Twitter blijken te werken. Ook wordt Nextcloud integratie ondersteund.
De betaalde versie ondersteunt ook Android apps via emulatie en werkt redelijk goed. Instagram, WhatsApp en Spotify werken, zij het niet supersnel.
Sailfish OS is niet volledig opensource. Of dat voor u een probleem is weten wij niet. Het kan wel een probleem zijn wanneer Jolla, het bedrijf achter Sailfish OS, er de stekker uit trekt. In een positief scenario geeft het bedrijf dan de sourcecode vrij, maar dat is niet gegarandeerd. Op dat moment heeft u een telefoon zonder updates.
Een ander nadeel, indien u gesteld bent op uw privacy, is het ontbreken van fysieke schakelaars om diverse onderdelen van de telefoon uit te schakelen. De Librem 5 of PinePhone hebben wel dergelijke fysieke schakelaars maar zijn ofwel een stuk duurder en/of bevinden zich nog in Beta ontwikkeling.
Dan is er het nadeel dat Sony, net zoals de meeste huidige telefoonfabrikanten, het uitwisselen van componenten vrijwel onmogelijk maakt. Zowel de Librem 5 als PinePhone zijn ontworpen met de gedachte dat onderdelen eenvoudig te vervangen zijn, inclusief de losse batterij.
Ook laat Sailfish OS niet toe dat de telefoon op een monitor, keyboard en muis wordt aangesloten en zo gebruikt kan worden als desktop pc. Of dat een groot nadeel is valt te betwijfelen. De Librem 5 en PinePhone bieden wel deze mogelijkheid.
Het lijkt ons een betaalbare en laagdrempelige manier om met Linux op de smartphone kennis te maken. Eerst als tweede telefoon. En wie weet loopt u uiteindelijk wel warm voor een Pinguïn in uw broekzak.