Door de openbaring van deze departementaal vertrouwelijke brief van 15 januari 2021 brengt het Hoofd Corona Gedragsunit en plaatsvervangend directeur Volksgezondheid en Zorg, dr. Mariken Leurs, ons op de hoogte van een aantal interessante zaken.
De brief is gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De volgende onderwerpen komen aan bod: de aanscherping van de coronamaatregelen, in het specifiek de avondklok en de sociale bubbel voor 13-17 jarigen, de impact die de coronamaatregelen hebben en het belang van handhaving van de maatregelen.
Dr Mariken Leurs adviseert: ‘strengere vrijheidsbeperkingen tegen het virus kunnen het welzijn dus (verder) omlaag brengen, maar kunnen er op korte termijn ook voor zorgen dat mentale problemen zoals zorgen en depressie afnemen’. Ja, je leest het goed, afname van angst en depressie door verdere vrijheidsbeperkende maatregelen.
Of de avondklok een succes wordt, hangt ook af van controle en/of handhaving. ‘Zichtbare handhaving’ zou zorgen voor het behouden van ‘actieve kennis’ van de pakkans, ‘door bijvoorbeeld beelden van ingrijpen te delen’.
Dan de ‘sociale bubbels’. ‘Sporten heeft substantiële mentale en fysieke voordelen’ voor kinderen en moet dus zo snel mogelijk weer van start.’Mevrouw Mariken Leurs stelt haar advies uit tot 22 januari, echter heeft het OMT al geadviseerd dat dit alleen kan in vaste sociale bubbels. Ook sociale activiteiten zouden alleen weer ondernomen mogen worden in deze sociale bubbels, die bij voorkeur worden beperkt tot klasgenoten. Het vormen van de sociale bubbels zou cruciaal zijn om het risico op sociale exclusie en het risico op toenemende sociale ongelijkheid in te dammen. Ze sluit haar advies als volgt af: ‘Het is raadzaam om ook jongeren zelf te betrekken bij het proces’.
Tegenwoordig coördineert het nationaal terreurteam dus samen met het ministerie van Volksgezondheid en gedragswetenschappers, dat men binnen blijft na 21:00 uur, zodat men niet bang hoeft te zijn voor het virus. Hierdoor nemen dus de angst en depressie af.
Daarnaast coördineert het nationaal terreurteam samen met het ministerie van Volksgezondheid en gedragswetenschappers dat kinderen alleen samen met hun sociale bubbel, bestaand uit zelf gekozen vriendjes/vriendinnetjes uit hun klas, weer mogen gaan sporten voor hun gezondheid. Dit allemaal, omdat er geen sociale exclusie of ongelijkheid mag ontstaan.