De spoedwet, een mondkapjesplicht, de avondklok en een eventuele vaccinatieplicht; de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus zijn in de eerste plaats een juridische aangelegenheid. Hoe ver kan de overheid gaan in het beperken van de vrijheden van haar burgers, waar liggen de grenzen en wie bewaakt deze? Zelfs voor hen die jarenlange opleidingen in het recht gevolgd hebben is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien; uitvoerige studie van zowel de relevante wetten als de jurisprudentie en overkoepelende rechtsleer zijn nodig om complexe zaken volledig te doorgronden.
Te gast bij een Oorlog reeds Verloren, is juriste Maria-Louise Genet, die in haar onderzoek naar de juridische onderbouwing van de corona maatregelen een aantal opmerkelijke wetten en wetswijzigingen tegenkwam die, in het licht van de tunnelvisie van het kabinet, het meer dan waard zijn om eens nauwkeurig onder de loep te nemen.
Inhoudelijk lijkt het gesprek op het script van een horrorverhaal. Het blijkt echter de werkelijkheid te zijn waarin we leven. De kijker is gewaarschuwd!