In januari van dit jaar verkondigde WhatsApp nieuwe privacyvoorwaarden te hebben geformuleerd. Daarin stond dat het bedrijf gebruikersdata met Facebook ging delen, waaronder IP-adressen, apparaatgegevens, locatiegegevens, interesses en contactinformatie. WhatsApp eiste van gebruikers dat ze vóór 8 februari akkoord gingen met de nieuwe voorwaarden. Zo niet, dan zou WhatsApp hun accounts verwijderen. Dat bericht zorgde voor veel onrust, en velen vertrokken naar Signal, Telegram of andere chatservices. Door de onduidelijkheid begin dit jaar heeft het bedrijf uitstel gegeven.
Vanaf 15 mei worden gebruikers, die de nieuwe voorwaarden nog niet geaccepteerd hebben, er eerst regelmatig aan herinnerd dat ze dit wel moeten doen. Je ontvangt dan een melding of je de voorwaarden wil lezen en accepteren. Als je deze blijft negeren, dan wordt de herinnering op een gegeven moment ‘aanhouden’. Aanvankelijk kunnen gebruikers niet langer nieuwe berichten lezen of versturen.
Wanneer je deze verzoeken nog een aantal weken langer negeert, neemt Whatsapp opnieuw actie. Dan ontvangen gebruikers niet langer de notificaties, berichten of oproepen meer. De app is dan feitelijk onbruikbaar en het account wordt dan niet actief gebruikt. Het bedrijf kent een beleid voor inactieve gebruikers/accounts. Dat betekent dat als iemand 120 dagen of langer zijn account niet gebruikt of kan gebruiken, WhatsApp het recht heeft om deze te verwijderen.
Wat betreft de privacy, verandert er voor Europese gebruikers overigens niets als zij instemmen met de nieuwe voorwaarden: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verbiedt datadeling tussen bedrijven die overzees werken. Europese WhatsApp-gebruikers moeten echter wel instemmen met de nieuwe privacy-voorwaarden om te verlies van functionaliteiten te voorkomen.